Messina látnivalók

Messina Szicília egyik legnagyobb városa, és népszerű tengeri kikötő. Történelmi központja kényelmesen bejárható, ahol megcsodálható a Dóm normann harangtornya, valamint a közelében található 16. századi Orion-kút. Híres látnivaló a szecessziós stílusú Galleria Vittorio Emanuelle III, vagy a Pilone, amelyet Messinai Eiffel-toronynak neveznek. A Pilone mellett lévő kiváló strand egyedülálló a szorosra és a calabriai partokra nyíló panoráma miatt.  Messina híres a panorámás kilátóiról, például a Punta Faro a sziget legkeletibb pontja, vagy érdemes a Sacrario di Cristo Re szentélyt is felkeresni.

Messina egy kivételes stratégiai helyzettel rendelkező város Szicíliában. A Messinai-szorosban található természetes kikötője rendkívül közel fekszik a szárazföldhöz, és a Földközi-tenger egyik legnagyobb kereskedelmi központja volt. Az 1908-as nagy földrengés és szökőár központja a Messinai-szoros volt, amely szinte a várost teljesen elpusztította. Szicília kapujaként leginkább csak átutaznak rajta, hiszen a közelében olyan népszerű látnivalók találhatók, mint Taormina vagy a Lipari-szigetek.

messina látnivalók nevezetességek

Messina legjobb látnivalók nevezetességek és programok

Piazza del Duomo és a katedrális

A széles Piazza del Duomo Messina történelmi központjában található. Nevezetes látnivalója az Orion-kút, valamint a Katedrális. Építése 1100-as években kezdődött, ekkoriban a szigetet a normannok uralták. A normann stílusnak megfelelően a templom egy oszlopos bazilika, kereszthajóval, apszisokkal, és folyosókkal rendelkezik. A monumentális belső tere élénk színű tetőszerkezettel és árkádokkal rendelkezik, és híres Európa egyik legnagyobb többszólamú orgonájáról. Az 1908-as nagy földrengés szinte teljesen elpusztította a várost, majd a felújítás után a templom a 2. világháborúban is súlyos károkat szenvedett. A rekonstrukciója során megtartották az eredeti formáját és jellegzetességeit, például a késő gótikus kőportálokat, az apszisokat, és az alsó homlokzati faragásokat. A helyrehozott, 60 m magas harangtornyában egy csillagászati óra látható, amelyben a mozgó az alakok (általában délben) Messina történelmi jeleneteit mutatják be, és közben az Ave Mariát játsszák. A katedrális előtt látható az Orion-kút, a monumentális alkotást Michelangelo tanítványa készítette az 1550-es évek környékén Firenzében. Mortonsolli alkotása még a Neptun-kút is, amely a városközponttól távolabb található.

piazza del duomo messina

Galleria Vittorio Emanuelle III

A csodálatos fedett bevásárlócsarnok szintén a Piazza del Duomo közelében található. A szecessziós stílusú épületet egy hatalmas üvegkupola borítja. A padló mozaikokkal kirakott, és a mennyezetet színes ólomüvegablakok díszítik.

Galleria Vittorio Emanuelle III messina

Sacrario di Cristo Re, és a Santuario di Moltano

Messina híres a panorámás kilátóiról, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a szorosra és kikötőre. A Viale Italia panoráma útvonal az egyetemtől nyugatra, a város felett halad Messina Botanikus Kertje, valamint a régi erődítmények mentén, és tovább halad a Capperina-domb felé, ahol a neobarokk stílusú Sacrario di Cristo Re szentély és a Santuario di Moltano található, amelyhez számos vallási legenda kapcsolódik. A nyolcszögletű kupolás Cristo Re szentély harangjai óránként megszólalnak a háború áldozatainak emlékére.

Pilone és a Capo Peloro strand

Az ikonikus Messinai Eiffel-torony Capo Peloróban található, pontosan azon a helyen ahol a Tirrén és a Jón-tenger találkozik. Az összesen 235 m magas szerkezet 1955-ben építették, hogy Szicíliát Calabrián keresztül árammal ellássa. Bár 1985 óta nem használják, azóta is referencia pont a helyi lakosság és az idelátogatók számára.

A szoros legkeskenyebb pontján a két part csak 3 km távolságra van egymástól. A Charybdys örvény a két tenger találkozása révén jön létre, és az érdekes természeti jelenség nyugodt napokon a Capo Peloro strandjáról is megfigyelhető. A strand körül a víz rendkívül tiszta, a partot finom fehér homok borítja. A szuggesztív panoráma miatt az egyik legszebb fekvésű strandok között tartják számon.

capo peloro messina

Kirándulások a közelben

Kirándulás Taorminába

Messina látnivalói után érdemes a környék nevezetességeit is felkeresni. A White Lotus sorozat rajongói számára kötelező egynapos kirándulás Taormina gyönyörű helyszíneire, a város Messina felől nagyjából egy órás utazással érhető el. Fő látnivalói a hegytetőn található Teatro Greco, amely Taormina ikonikus turisztikai attrakciója és lélegzetelállító kilátást nyújt a tengerre és az Etnára. A színház megtekintése után a híres Corso Umberto I sétálóutcát érdemes bejárni, a Piazza IX Aprile terén pedig látványos panorámában lehet gyönyörködni. A magasan lévő történelmi központ és a tengerpart között közlekedő felvonóval pedig a tényleg gyönyörű Isola Bella szigetet lehet könnyedén megközelíteni.

taormina

Tipp

A vonat Messina Centrale állomásról indul a tengerparton található Taormina Giardini állomásra. A látnivalókhoz az állomástól gyakran közlekedő buszokkal, vagy taxival lehet eljutni. A meredek hajtűkanyarokkal tűzdelt út már önmagában is látványos. Taormina buszpályaudvarától a látnivalók pár perces sétával közelíthetők meg.

Kirándulás a Lipari-szigetekre

Messinától a látványos vulkáni eredetű Lipari-szigetek kevesebb, mint két órás kompozással érhetők el, de számos busszal, hajóval kombinált kirándulást is kínálnak a szigetekre. A legnagyobb közülük Lipari, amely ideális kiindulópont a többi kisebb sziget felfedezéséhez. Gyakran indulnak kompok a Világörökség részét képező Vulcano szigetére, a vulkán csúcsa nem túlzottan megerőltető egy órás gyalogtúrával érhető el. A szigetcsoport legtávolabbi szigete Stromboli, amely kedvelt a vulkántúrázók körében. Híres a Stromboli vulkánról, és egyedi fekete vulkáni homokos strandjáról. A kráterig az út felfelé minimum 3. lefelé pedig legalább 2 órát vesz igénybe.

lipari-szigetek

Fotók forrása: Tripadvisor, Pixabay, Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin