Alanya látnivalók

Alanya elsősorban a strandjairól ismert üdülőhely Törökország mediterrán régiójában. Bár történelmi és kulturális látványosságok szempontjából kevésbé bővelkedik, számos izgalmas látnivalót kínál. Ezek például a kőfalakkal körülvett ősi városnegyed, és a vára, ahová legkönnyebben a Kleopátra Beachtől induló siklóval lehet feljutni. Népszerű program a hajókirándulás az öblökben található tengeri barlangokhoz, amelyek egykor kalózok búvóhelye volt.

Alanya

Alanya legjobb látnivalók, strandok és programok

Alanya ideális laza tengerparti vakációra, és egynapos kirándulásokra, hiszen a régió nevezetes turisztikai látványosságai, és ősi helyszínei mind elérhető közelségben vannak. Könnyű kirándulásokat tehetünk Aspendosba, Perge régészeti lelőhelyére, vagy Antalyába. Alanya időjárása már késő tavasztól kora őszig kellemes tengerparti fürdőzésre, és ilyenkor a turisták száma is jóval kevesebb.

Melyik jobb Alanya vagy Antalya?

Alanya és Antalya a legnépszerűbb török tengerparti üdülőhelyek közé tartoznak. Mindkét hely kiváló úti cél, és különféle lehetőségeket kínálnak, ezért nem könnyű kiválasztani az ideális helyszínt. Antalya gazdag történelmi és kulturális látnivalókban. Alanya Törökország egyik legfelkapottabb turisztikai célpontja, a főszezonban igen népszerű tengerparti nyaralásra különösen az észak európai turisták körében. Alanyát főként azoknak érdemes választani, akik kényelmes és nyugalmas nyaralásra vágynak egy all-inclusive szolgáltatást kínáló üdülőhelyen.

alanya vár

Alanya történelmi központja és vára

A félszigetet egy magas sziklafal veszi körül, ahol az ősi várnegyed található. Az óvárost jól megőrzött ódon kőfalak veszik körül, amely a magas hegyfokon hat km hosszan húzódik végig. A korábbi hellenisztikus és római kori falakat a szeldzsukok építették újjá és bővítették ki. A sziklás, barlangokkal teli környék egykor kedvelt búvóhelye volt a kalózoknak. A vár története a görög és római időkbe nyúlik vissza. Majd a 13. században a szeldzsukok meghódították a területet, és a korábbi építményen építkeztek tovább. A ma is látható épületek jelentős része ebből az időszakból származik. A bejárati kapuhoz legközelebb található terület az Ehmedek negyed, ahol a sikátorokban történelmi épületek és jellegzetes vörös tetős oszmán kori házak láthatók. A vár belső erődítményéhez az Ic Kale-hoz kanyargós sikátorok vezetnek. A dombtetőn található várfalakról panorámás kilátás nyílik a tengerre, és a Taurus-hegység vonalaira, valamint jól láthatók a korábbi bizánci romok.

Alanya vörös torony

Alanya ősi kikötője és a Vörös torony

Alanya kikötője a bizánciak idején is jelentős volt, majd a szeldzsukok idején a város kereskedelmi központtá fejlődött. A kikötő felőli oldalon látható a kikötő védelmét szolgáló Kizilkule (Vörös torony), amely a Tersane-val együtt a 13. századból származik, és a vár erődítményrendszerének része. A 30 m magas, 29 m átmérőjű nyolcszögletű toronyban egy kis kiállítóterem található, amely Alanya történelmét mutatja be. A torony erődfalain egy sétány vezet végig a Tersane-ig, amely egy szeldzsuk korabeli hajógyár, és egyetlen fennmaradt Törökországban. A sétány innen tovább vezet egy kis szeldzsuk korabeli őrtoronyig.

alanya kikötő

Hajókirándulások a Kalóz-barlangba és a Damlatas-barlangba

Alanyában a napozás és fürdőzés mellett egy hajókiránduláson való részvétel a legjobb program. A kikötőből számtalan túra indul tavasztól egészen október végéig. A legnépszerűbb egynapos kirándulások a sziklás földnyelv körül található tengeri barlangok felé mennek, és útközben számos úszómegállót is tartanak. A tengeri barlangok közül a Kalóz-barlang és a Damlatas-barlang a leggyakoribb úti cél, de hajótól függően további barlangok is felfedezhetők. A hajók nyújtotta szolgáltatások is különfélék, egyes hajók kifejezetten bulizós, fedélzeti diszkót kínáló utazások, ezért érdemes a kirándulás előtt tájékozódni.

alanya-damlatas barlang

Alanya felvonója a Teleferik

Alanya történelmi központját és várat legkönnyebben a felvonóval (Ride Alanya Teleferik) lehet megközelíteni. A sikló a Kleopátra Beach mögött indul és az alsó várnegyednél, és a felső állomás a főkapu mellett található. A sikló egyrészt közlekedési eszköz, másrészt kedvelt turista látványosság, a közel 1 km hosszú út lenyűgöző kilátást nyújt a vár előtti sziklafalra, a homokos tengerparti sávra és a távoli hegyvonulatra. Naponta 11 órától este 21 óráig jár, ezért jó lehetőség a naplemente megtekintésére, és megörökítésére.

alanya teleferik

Alanya legjobb strandjai

Kleopatra Beach

Alanya legnépszerűbb strandterülete az arany homokos Kleopatra Beach, amely a város nyugati felében húzódik 2 km hosszan. A város fő homokos sávja, és a városközponttól a sziklás hegyfok lejtője választja el. A strand kékzászlós, jól felszerelt, és főszezonban igen zsúfolt lehet. Nem árt tudni, hogy a víz gyorsan mélyül és hullámos, ezért kisgyerekes családoknak nem a legjobb választás.

alanya kleopatra beach

Incekum Beach

Az Incekum Beach Alanya legforgalmasabb strandja. Mivel a víz sekély kimondottan kedvelt a kisgyerekkel érkezők körében.

incekum beach alanya

Portakal Beach

Másik népszerű alanyai strand a Portakal Beach (Tosmur Beach néven is ismert) a kikötőtől délkeleti irányban található, ahol a Dim folyó a tengerbe ömlik. Az 1 km hosszú partja homokos és kavicsos, és igen széles. A víz előtti terület általában köves, ezért érdemes vízicipővel felszerelkezni. A strand jól felszerelt, öltözőkabinokkal, zuhanyzóval rendelkezik.

portakal beach alanya

Kirándulások a környéken

Dim-barlang

A Dim-barlang (Dim Magarasi) az óriás cseppkő és sztalagmit képződményeiről nevezetes. Alanyától 11 km távolságra található a Taurus-hegységben Yolu településnél. Érdekesség, hogy az ország második legnagyobb, látogatók számára is elérhető földalatti barlangja. A barlang bejáratától egy sétányon lehet bejutni a felszín alá, amely 17 m-rel lejjebb halad a barlang alsó szintjén lévő lagúnáig.

Dim Magarasi Alanya

Fotók forrása: Pixabay, Tripadvisor

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin