siracusa látnivalók

A Szicíliában található Siracusa népszerű úti cél egynapos kirándulásra, de lenyűgöző látnivalói miatt kiváló nyaralásra is. Legjobb látnivalója Oritigia szigete, amely lényegében Siracusa történelmi központja. Siracusában látható az egyik legnagyobb ókori görög színház, az világörökség részét képező katakombák és a Nekropolisz, valamint a római amfiteártum romja. Cataniából számtalan szervezett kirándulás indul, amelyek a Régészeti Park és Ortigia mellett általában Noto városnézést is magukba foglalnak.

Siracusa legjobb látnivalók, nevezetességek és programok

Siracusa méltán az egyik leglátogatottabb város Szicíliában, bár sokan csak egynapos kirándulásra érkeznek a sziget távolabbi részéről, de a hangulata, a látnivalók gazdagsága miatt több napos nyaralásra is kiváló. A nevezetességek két különálló városrészben, egymástól nagyjából 2 km távolságra csoportosulnak, és egyedülálló kulturális értékük miatt az UNESCO Világörökség részét képezik. A főbb régészeti területek az északi részén, a szárazföldön találhatók, illetve a régi történelmi központja a tengerparton található. Remek fürdőhelyekkel rendelkezik, és a várostól nem messze nagyszerű strandokat lehet felfedezni.

siracusa látnivalói

Ortigia szigete

Ortigia szigete valójában az ókori görög város magja, a szigetet az korinthoszi görögök i.e. a 8. században alapították. A látogatók körében a leginkább látogatott területe a városnak, és két rövid hídon keresztül lehet megközelíteni. Igen kicsi, nagyjából 1 km hosszú, és negyed óra alatt egyik oldaláról a másikra át lehet sétálni. A központja a Piazza Doumo, amelyet impozáns barokk paloták és a bazilika keretez. A Fontane di Diana egy gyönyörű szecessziós szökőkút, és a Grand Piazza Archimede téren található. A keskeny labirintusos utcáiban való séta az egyik legjobb helyi program, a zegzugos utcák a tenger egyik oldalától a másik oldalig vezetnek. A legnépszerűbb és legvonzóbb része az Ortigia Giudecca városnegyed. Bár az eredeti épületekből csak kevés maradt fenn, máig a sziget legfestőibb része. Kevesen tudják, de az Alla Giudeca Hotel alatt mélyen, egy jelentős, zsidó rituális fürdő tekinthető meg.

siracusa ortigia

Piazza Doumo és a Santa Maria delle Colonne (Cattedrale)

A téglalap alakú, hosszú Piazza Doumo a barokk várostervezés remekműve. Egyik legpompásabb épülete a bazilika, amelynek egyik teljes falát az ókori Athéné-templom (i. e. 5. sz.) dór oszlopai vesznek körül. Szembetűnő a barokk főhomlokzata, amely a hatalmas 1963-as szicíliai földrengés után készült, ekkor a belsejében is jelentős átalakításokat hajtottak végbe. A templom díszes bejáratához széles lépcsősor vezet fel, amelynek két oldalát Péter és Pál apostolok szobra díszíti.

Piazza Doumo siracusa

Castello Maniace

 A sziget gyönyörű körvonala, és a csücskében lévő 13. századi Castello Maniace legjobban a vízről figyelhető meg. Eleinte királyi rezidenciaként működött, majd a jól megerősített épület az 1400-as években egy rettegett börtönné vált. A kastély egy kis múzeummal is rendelkezik, ahol normann korszakból származó kerámiák láthatók.

siracusa castello maniace

Tempio di Apollo

A Ponte Nuovo híd közelében található a Tempio di Apollo, amely a legrégebbi dór templom a szigeten. A feltárt leletek a Régészeti Múzeumban tekinthetők meg. A romokhoz nem lehet bemenni, de így is jól láthatóak a masszív alig nyolc méteres oszlopai, és a fennmaradt cellafala.

Tempio di Apollo Syracusa

Forte Vigliena

Igaz Siracusa nem tipikus tengerparti nyaralóhely, de van néhány lenyűgöző úszó és napozóhelye, ezek egyike a Forte Vigliena, amely a Lungomare mentén található karnyújtásnyira a Giudecca negyedtől.

Forte Vigliena siracusa

Catacombe di San Giovanni

A 4. századból származó San Giovanni Katakombák egy labirintusszerű mészkőkomplexum, amely nagyjából tízezer négyzetméteren terül el. Rómán kívül ez a második legnagyobb katakomba, és a kis csonka templom a Basilica di San Giovanni alatt találhatók. Vezetett látogatás keretében kis fülkék ezrei tekinthetők meg. A közelében található a Museo Archeologico Regionale Paolo Orsi, amelyet Európa egyik legnagyobb régészeti múzeumának tartanak.

catacombe di san giovanni siracusa

Parco Archeologico della Neapolis

A Neapolis Siracusa legfontosabb régészeti lelőhelye. Fő látnivalója a Teatro Greco, amely egy építészeti remekmű. A színház i.e. 5. századból származik, majd a 3. században amfiteátrumként újjáépítették és 16 ezer fő befogadására volt képes. Valamint a gladiátorharcokra és lóversenyekre használt 2. századi Anfiteatro Romano. Sokan keresik fel Arkhimédész sírkamráját (Tombe Archimede) is, amely az amfiteátrumtól északra található.

Parco Archeologico della Neapolis Siracusa

Basilica Santuario Madonna delle Lacrime

Messziről vonzza a tekintet az óriási könnycsepp alakú betonépítmény, amelyet sokan turisztikai látványosságnak vélnek, pedig egy modern katolikus kegytemplom és zarándokhely. A 102 m magas tornyával szinte uralja a város látképét, és a Paolo Orsi Múzeumtól nem messze található.

Basilica Santuario Madonna delle Lacrime siracusa

Archimédei Tecnoparco

A város híres szülötte az ókor híres zsenije, a fizikus és matematikus Arkhimédész, és jelentőségét számos emlékmű és hely idézi fel a városban. Az Archimédei Tecnoparco szabadtéri múzeumban néhány találmányának rekonstrukciója látható, amelyek még az idősebb látogatóknak is örömet okoznak. De Ortigiában egy látványos interaktív Archimede & Leonardo da Vinci Múzeum is található.

Siracusa megközelítése

Siracusa könnyen megközelíthető akár busszal is Catania repülőteréről. Illetve jó a vonat összeköttetés az északra lévő Catania Centrale pályaudvarral. A menetidő nagyjából egy óra, és egészen Taormina és Messina irányába is tovább utazhatunk.

Kirándulások a közelben

Noto

Notót a szicíliai barokk ékkövének nevezik, a város szintén a Világörökség része. A Cataniából induló egynapos kirándulások általában egy pár órás Noto városnézést is magukba foglalnak.

Így kényelmesen lehet Szicília két legszebb városát és a főbb nevezetességeket megtekinteni. A túrák a siracusai Régészeti Park és Ortigia mellett Noto sétálóutcájában lévő legszebb barokk palotákat és templomokat lehet megcsodálni.

siracusa noto

Fotók forrása: TripAdvisor, Pixabay, Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin