A fogak nem mindig természetes módon tökéletesen fehérek. Minden embernek egyéni fogszíne van, amely genetikailag meghatározott. A fogzománc vastagsága és az alatta lévő sárgás dentin fedőképessége határozza meg, hogy a fogak fehérnek, vagy inkább sárgás vagy szürkének tűnnek-e fel. Az élet során azonban ez a természetes fogszín megváltozhat, ami gyakran a fogak elszíneződéséhez vezet.
Mely élelmiszerek festik el a fogakat?
A fogak elszíneződésének leggyakoribb okai az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a kávé, a tea, a vörösbor és a dohányzás. Ezek a szokások olyan csersavakat szabadítanak fel, amelyek megváltoztathatják a fogak színét. Ezekben az esetekben az emberek olyan fogfehérítő módszereket keresnek, mint a fehérítő fogkrém vagy a ffogfehérítő matrica Crest.
Bizonyos élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök, a diófélék és az olyan fűszerek, mint a kurkuma, szintén hatással lehetnek a fogakra. Ezenkívül a kopás, például a túlzott fogmosás vagy csikorgatás is a fogak elszíneződéséhez vezethet.
Külső és belső fogelszíneződések
A fogak elszíneződésének két típusa van: az extrinsikus és az intrinsikus. A külső elszíneződést a fogakon lévő lerakódások okozzák, amelyek az étel- vagy italfogyasztás következtében keletkeznek, és amelyeket a napi fogmosás nem mindig távolít el. A belső elszíneződéseket a fogzománc lebomlása okozza, így a dentin láthatóbbá válik. A fogak sérülései, ahol a vér behatol a dentinbe, szintén elszíneződéshez vezethetnek.
A fogak elszíneződésének megelőzéséhez elengedhetetlen a jó szájhigiénia. A rendszeres fogmosás és fogselyem használata segít eltávolítani a lepedéklerakódásokat. A szájöblítés a festékező ételek fogyasztása után szintén segíthet megelőzni az elszíneződést. Emellett fontos, hogy csökkentse a kávé, a tea és a vörösbor fogyasztását, és hagyjon fel a dohányzással, hogy csökkentse a fogak elszíneződésének kockázatát.
Ha már szenved az elszíneződéstől, használhat speciális fogkrémeket vagy fogfehérítő matricákat Crest. De vigyázzon: a nagy csiszolóhatású fehérítő fogkrémek károsíthatják a zománcot, és hosszú távon ellentétes hatást érhetnek el.